Для батьків

Харчування

З 1 січня 2022 року вартість харчування складає для дітей у закладах дошкільної освіти міста  (за один день) у розмірі: 

  • групи раннього віку - 31,00 грн.:  батьківська плата - 15,50 грн.міський бюджет - 15,50 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 7,75 грн.міський бюджет - 23,25 грн.

  • групи дошкільного віку - 36,00 грн.: батьківська плата - 18,00 грн.міський бюджет - 18,00 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 9,00 грн.міський бюджет - 27,00 грн.

До уваги батьків!

З 01 січня 2022 року харчування в закладах дошкільної освіти організовано відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 

Примірне чотиритижневе сезонне меню для закладів освіти затверджене наказом МОЗ України від 03.02.2022 №215 "Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого меню рекомендованого для організації тиразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших дитячих колективах на зимовий період".

Необхідно звернути Вашу увагу на те, що на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування, технологічного обладнання в закладі дошкільної освіти та з урахуванням примірного чотиритижневого меню, яке затверджене в ЗДО, картотеки страв складається меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для трьох вікових груп - дітей віком до 3 років, від 3 до 4 років та дітей віком від 4 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування. В меню-розкладі обов'язково указується повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи.

сніданок

ясла

група 1

сад

група 6

сад

групи 2,3,4,5

обід

ясла

група 1

сад

група 6

сад

групи 2,3,4,5

вечеря

ясла

група 1

сад

група 6

сад

групи 2,3,4,5

Понеділок ікра з буряка 55 55 75 суп селянський з крупою перловою та сметаною 150\6 150\6 200\8 овочі припущені в молочному соусі 50 51 51
21.02.2022 каша вівсяна вязка 82 82 103 салат із свіжої капусти та моркви 45 45 60 яйце варене 40 40 40

хліб цільнозерновий

30 30 30 котлета рублена з курятини 58 58 77 кортопляне пюре 91 91 114
каша ячна вязка 82 82 103 какао 150 150 180

компот із сухофруктів

хліб цільнозерновий

100

30

100

30

135

30

Вівторок

гуляш курячий 32\18 32\18 32/18 щі зі свіжої капусти 150 150 200 каша молочна геркулесова 143 145 145
22.02.2022 каша рисова вязка 80 80 100 нагетси курячі 56 56 56 молоко кипячене 100 150 150
банан свіжий 41 55 55 пюре з бобових 90 90 103 хліб цільнозерновий 30 30 30

компот зі свіжих фруктів (яблук) 120 120 120
хліб цільнозерновий 30 30 30
Середа  салат з капусти моркви та яблук 63 63 88 салат з вареного буряка 45 45 62 морква тушкована з родзинками 57 58 58
23.02.2022 каша пшенична вязка 90 90 113

суп болгарський зі сметаною

150\4 150\4 200\6 омлет 60 60 60
апельсин свіжий 60 60 80 рагу з курятини 32\102 32\102 37\118 каша пшоняна вязка 82 82 103
хліб цільнозерновий 30 30 30 компот зі свіжих фруктів (яблук) 120 120 160 молоко кипячене 150 150 180
хліб цільнозерновій 30 30 30
Четвер морква тушкована  з родзинками 57 57 58 суп український з галушками 150\15 150\15 200\20 локшинник з фруктами 136 140 175
17.02.2022 каша янтарна (із пшона з яблуками) 100 100 125 оладки курячі 65 65 65 молоко кипячене 150 150 180
компот із сухофруктів 100 100 135 каша ячна розсипчаста 90 90 103 апельсин свіжий 57 57 0
хліб цільнозерновий 30 30 30 компот зі свіжих фруктів (яблука) 120 120 120
хліб цільнозерновий 30 30 30
П'ятниця  капуста тушкована 29 30 40 салат з вареного буряка 45 45 62 каша рідка гречана з молоком 170 176 210
18.02.2022 каша пшенична вязка 90 90 113 суп польоаий зі сметаною 150\6 150\6 200\7,5 какао 112 150 180
кефір 120 120 127 січеники 44 44 44
хліб цільнозерновий 30 30 30 хліб цільнозерновий 30 30 30
компот із сухофруктів 100 100 135
бобові з цибулею 88 88 114

З 01 січня 2022 року в закладах дошкільної освіти змінено норми споживання основних груп продуктів 

НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування

Група харчових продуктів Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи
від 1 до 4 років від 4 до 6 (7) років
Овочі  щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню 15 порцій 60 грамів 80 грамів
Фрукти та ягоди щодня на сніданок або вечерю, а також на обід 10 порцій 60 грамів 80 грамів
Соки два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 2 порції 120 мілілітрів 180 мілілітрів
Фрукти та ягоди сушені три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері три порції 20 грамів 25 грамів
Злакові, зернові та бобові щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері 15 порцій 80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) 100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)
Картопля під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових 4 порції 80 грамів 100 грамів
Хліб  щодня під час сніданку або вечері та під час обіду 10 порцій 30 грамів 30 грамів
Риба два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 2 порції 40 грамів 60 грамів
Птиця шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері по дві порції на сніданок, обід та вечерю 45 грамів 60 грамів
Свинина, телятина, яловичина два рази на тиждень під час обіду дві порції  45 грамів 60 грамів
Яйця два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері дві порції одна штука одна штука
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини щодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду 10 порцій дві порції 150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани
Насичені жири тваринного походження щодня під час сніданку, обіду та вечері 15 порцій 2 грами 2,5 грамів
Рослинні жири

щодня під час сніданку та вечері

щодня під час обіду

10 порцій

5 порцій

4 грами

5 грамів

4,5 грамів

5,5 грамів

Сіль щодня під час сніданку, обіду та вечері 15 порцій 0,7 грама 1 грам
Цукор щодня під час сніданку, обіду та вечері по п’ять порцій на сніданок, обід та вечерю

до трирічного віку додавання цукру не дозволяється

від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю

7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю
Какао два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 2 порції 5 грамів 6 грамів
Чай два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері 2 порції 0,2 грами 0,3 грами

Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

  • Режим харчування встановлюється в залежності від режиму роботи закладу дошкільної освіти і затверджується керівником закладу. При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: для ясельних груп - сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп - сніданок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.
  • Раціональне харчування в закладі дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року та погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби України.
  • Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв необхідно складати меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для трьох вікових груп - дітей віком до 3 років, від 3 до 4 років та дітей віком від 4 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування.
  • Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 N 305 "Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" .
  • Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.
  • При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині. Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні і святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у закладі дошкільної освіти. Тому щодня в інформаційних куточках та на сайті необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.

До уваги батьків!

17.09.2014 затверджено Порядок надання безкоштовного харчування дітям, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитеротистичної операції на сході України. Безкоштовне харчування надається на період перебування батьків в зоні проведення антитерористичної операції та на період до 6 місяців з моменту повернення із зони проведення АТО та на підставі наданих документів, а саме:

  • заява батьків, у якій вказується підстава для надання безкоштовного харчування;
  • копія документа, що підтверджує підставу  для надання безкоштовного харчування (документа, виданого уповноваженим органом, що підтверджує факт перебування в зоні антитерористичної операції, або свідоцтва про смерть);
  • довідка про склад сім*ї
  • копія свідоцтва про народження дитини

Нарахування плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти проводиться згідно з Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від21.11.2002 N 667.

  • Розмір плати встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування. Батьки сплачують - 50% від повної вартості в день.

  • Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє дітей; безкоштовно харчуються діти із сімей, в яких четверо і більше дітей.