Для батьків

Харчування

17.09.2014 затверджено Порядок надання безкоштовного харчування дітям, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитеротистичної операції на сході України. Безкоштовне харчування надається на період перебування батьків в зоні проведення антитерористичної операції та на період до 6 місяців з моменту повернення із зони проведення АТО та на підставі наданих документів, а саме:

  • заява батьків, у якій вказується підстава для надання безкоштовного харчування;
  • копія документа, що підтверджує підставу  для надання безкоштовного харчування (документа, виданого уповноваженим органом, що підтверджує факт перебування в зоні антитерористичної операції, або свідоцтва про смерть);
  • довідка про склад сім*ї
  • копія свідоцтва про народження дитини

До відома батьків!

З 1 вересня 2018 року вартість харчування складає для дітей у закладах дошкільної освіти міста  (за один день) у розмірі: 

  • групи раннього віку - 21,00 грн.:  батьківська плата - 10,50 грн.міський бюджет - 10,50 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 5,25 грн.міський бюджет - 15,75 грн.

  • групи дошкільного віку - 24,30 грн.: батьківська плата - 12,15 грн.міський бюджет - 12,15 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 6,08 грн.міський бюджет18,22 грн.

Меню:


СніданокОбідВечеря
ікра кабачкова 40/42, каша розсипчата 50/75, чай 150/150, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 3/9 куліш 200/250, ковбаса 44/60, капуста тушкована з картоплею 125/150, компот із сушених фруктів 150/150, хліб житній 20/40, хліб пшеничний 25/40, сіль 2/5 запіканка вермишельно-сирна зі сметаною 106/10, 106/10, йогурт 126/156, печіво 14,6, цукерки 10
вареники ліниві з сметаною 108/6, каша молочна маннв 180, кавовий напій з молоком 180, молоко кипячене 150, хліб пшеничний 25/40, масло вершкове 5/10 суп овочевий 150/200, тюфтелі мясні з овочами 72/72, макаронні вироби відварні 50/100, кисіль з повидла 120/150, хліб житній 20/40,сіль 2/5 хек смажений 30, капуста тушкована 50/50, каша ячна вязка 50/75, чай 150/150, хліб пшеничний 15/25
каша молочна пшоняна 180/220, чай 150/150, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 3/6 борщ український 180/250, котлети мясні смажені 55/55, каша пшенична вязка 50/100, буряк у молочному соусі 40/10, 40/10, компот із сушених фруктів 150/150, хліб житній 20/40, хліб пшеничний 17/32, сіль 2/5 сирники 111/111, кавовий напій 150/150
каша молочна рисова 180/220, кавовий напій з молоком 160/160, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 5/10 суп з крупи "артек" 200/250, печеня по домашньому 120/120, салат з квашеної капусти 50/50, сік фрктовий 120/137, хліб житній 20/40, хліб пшеничний 25/40, сіль 2/5 оладки з повидлом 70/10, 100/19, кефір 100/130
суп молочний з макароними виробами 150/200, чай 150/150, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 3/6 суп "селянський" 150/200, товченики мясні 70, оладки печінкові 71, каша гречана розсипчаста 50/75, огірок консервований 30/37, сік фруктовий 120/145, хліб житній 20/43, сіль 2/5 хех тушкований з овочами 74/81, картопля відварна ціла в молоці 101/101, кавовий напій 150/150, хліб пшеничний 25/40, сир твердий 10/10

Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

  • Режим харчування встановлюється в залежності від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу. При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: для ясельних груп - сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп - сніданок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.
  • Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року та погоджується з територіальним органом Державної санітарно-епідеміологічної служби України і затверджується керівником навчального закладу.
  • Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв необхідно складати меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування.
  • Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 ( 1591-2004-п ) "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах".
  • Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.

Орієнтовний об'єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп 
(у грамах)

Назва страви 

Від 1 до 3 років

Від 3 до 6 років

Каші або овочеві страви

(на сніданок або вечерю)

150-180

180-200

Чай, кава злакова, какао, 

молоко або кисломолочний напій

150-180

150-180

Супи, бульйон

150

150-200

М'ясні або рибні страви

50-60

60-70

Компоти, киселі

100-120

120-180

Гарніри, у т.ч. комбіновані

100

120

Фрукти, соки

50-80

80-100

Салати із свіжих фруктів і овочів

40-50

40-50

Хліб житній (на день)

30

50

Хліб пшеничний (на день)

70

100

  • При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині. Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні і святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у дошкільному навчальному закладі. Тому щодня в інформаційних куточках необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.

Нарахування плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти проводиться згідно з Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від21.11.2002 N 667.

  • Розмір плати встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування. Батьки сплачують - 50% від повної вартості в день.

  • Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє дітей; безкоштовно харчуються діти із сімей, в яких четверо і більше дітей.