Для батьків

Харчування

З 1 січня 2019 року вартість харчування складає для дітей у закладах дошкільної освіти міста  (за один день) у розмірі: 

  • групи раннього віку - 22,50 грн.:  батьківська плата - 11,25 грн.міський бюджет - 11,25 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 5,63 грн.міський бюджет - 16,87 грн.

  • групи дошкільного віку - 26,10 грн.: батьківська плата - 13,05 грн.міський бюджет - 13,05 грн.

     для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 6,53 грн.міський бюджет - 19,57 грн.

17.09.2014 затверджено Порядок надання безкоштовного харчування дітям, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитеротистичної операції на сході України. Безкоштовне харчування надається на період перебування батьків в зоні проведення антитерористичної операції та на період до 6 місяців з моменту повернення із зони проведення АТО та на підставі наданих документів, а саме:

  • заява батьків, у якій вказується підстава для надання безкоштовного харчування;
  • копія документа, що підтверджує підставу  для надання безкоштовного харчування (документа, виданого уповноваженим органом, що підтверджує факт перебування в зоні антитерористичної операції, або свідоцтва про смерть);
  • довідка про склад сім*ї
  • копія свідоцтва про народження дитини

Меню:


СніданокОбідВечеря
каша вівсяна в'язка 75/100, огірок консервований 30/42, чай 150, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 3/6 суп український з галушками 180/10,200/15,ковбаса відварна 49/49, рагу з овочів 100/150, компот із свіжих яблук 150/150, хліб житній 20/38, хліб пшеничний 25/40 запіканка рисово-сирна зі сметаною 99/10, молоко кип'ячене (яслі-150), йогут (сад -122)
каша молочна гречана 180/180, кавовий напій 150/150, хліб пшеничний 25/40, масло вершкове 3/6

борщ капустяний 150/200, тюфтелі м'ясні з овочами  57/57, макаронні вироби відварні 75/100, кабачок консервований 30/36

компот із свіжих яблук 150/150, хліб житній 20/40

хек припущений у молоці 35/35, ікра бурякова50/50, картопля відварна ціла 75/100, чай з молоком  150/150,  хліб пшеничний  18/25
каша ячна вязка 75/100, томати консервовані 33/45, какао з молоком 160/160, хліб пшеничний 30/40, масло вершкове 4/9, мед 5/5 суп український з галушками 180/10,200/15, голубці ліниві з курачим м'ясом 133/170, чай 150/150, хліб житній 20/40 яйце варене (яслі - 1/2), каша молочнв гречана 160/200, кавовий напій з молоком (яслі - 160), кавовий напій (сад - 180), хліб пшеничний 25/40, печиво 10/25
каша молочна рисова 180/220, чай 150/150, хліб пшеничний 25/40, масло вершкове 3/6 борщ капустяний 150/200, биток м'ясний 50/56, каша пшенична в'язка 50/100, кабочок консервований 30/44, компот із сушених ягід 100/100, хліб житній 20/39 яйце варене (яслі - 1/2), овочеве рагу 125/150, хліб пшеничний 24/34, кисіль (яслі -105), чай (сад - 150), здоба звичайна 50/50
каша гарбузова (яслі - 153), каша пшонна в'язка (сад - 100), огірок консервований (сад - 25), чай 150/150,хліб пшеничний 25/40, масло вершкове 3/6 суп гороховий 150/200, оладки печінкові 52/69, картопля відварна ціла 100/130, тамати консервовані 30/43, чай 150/150, хліб житній 20/37 конлета рибна 37/37, каша гречана в'язка 75/100, кавовий напій 150/150, хліб пшеничний 22/25, печиво 12/12

Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

  • Режим харчування встановлюється в залежності від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу. При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: для ясельних груп - сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп - сніданок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.
  • Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року та погоджується з територіальним органом Державної санітарно-епідеміологічної служби України і затверджується керівником навчального закладу.
  • Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв необхідно складати меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування.
  • Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 ( 1591-2004-п ) "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах".
  • Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.

Орієнтовний об'єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп 
(у грамах)

Назва страви 

Від 1 до 3 років

Від 3 до 6 років

Каші або овочеві страви

(на сніданок або вечерю)

150-180

180-200

Чай, кава злакова, какао, 

молоко або кисломолочний напій

150-180

150-180

Супи, бульйон

150

150-200

М'ясні або рибні страви

50-60

60-70

Компоти, киселі

100-120

120-180

Гарніри, у т.ч. комбіновані

100

120

Фрукти, соки

50-80

80-100

Салати із свіжих фруктів і овочів

40-50

40-50

Хліб житній (на день)

30

50

Хліб пшеничний (на день)

70

100

  • При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині. Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні і святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у дошкільному навчальному закладі. Тому щодня в інформаційних куточках необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.

Нарахування плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти проводиться згідно з Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від21.11.2002 N 667.

  • Розмір плати встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування. Батьки сплачують - 50% від повної вартості в день.

  • Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє дітей; безкоштовно харчуються діти із сімей, в яких четверо і більше дітей.