Харчування
З 1 січня 2022 року вартість харчування складає для дітей у закладах дошкільної освіти міста (за один день) у розмірі:
- групи раннього віку - 31,00 грн.: батьківська плата - 15,50 грн., міський бюджет - 15,50 грн.
для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 7,75 грн., міський бюджет - 23,25 грн.
- групи дошкільного віку - 36,00 грн.: батьківська плата - 18,00 грн., міський бюджет - 18,00 грн.
для пільгової категорії (50%): батьківська плата - 9,00 грн., міський бюджет - 27,00 грн.
До уваги батьків!
З 01 січня 2022 року харчування в закладах дошкільної освіти організовано відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305
Примірне чотиритижневе сезонне меню для закладів освіти затверджене наказом МОЗ України від 03.02.2022 №215 "Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого меню рекомендованого для організації тиразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших дитячих колективах на зимовий період".
Необхідно звернути Вашу увагу на те, що на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування, технологічного обладнання в закладі дошкільної освіти та з урахуванням примірного чотиритижневого меню, яке затверджене в ЗДО, картотеки страв складається меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для трьох вікових груп - дітей віком до 3 років, від 3 до 4 років та дітей віком від 4 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування. В меню-розкладі обов'язково указується повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи.
сніданок |
ясла група 1 |
сад група 6 |
сад групи 2,3,4,5 |
обід |
ясла група 1 |
сад група 6 |
сад групи 2,3,4,5 |
вечеря |
ясла група 1 |
сад група 6 |
сад групи 2,3,4,5 |
|
Понеділок | ікра з буряка | 55 | 55 | 75 | суп селянський з крупою перловою та сметаною | 150\6 | 150\6 | 200\8 | овочі припущені в молочному соусі | 50 | 51 | 51 |
21.02.2022 | каша вівсяна вязка | 82 | 82 | 103 | салат із свіжої капусти та моркви | 45 | 45 | 60 | яйце варене | 40 | 40 | 40 |
хліб цільнозерновий |
30 | 30 | 30 | котлета рублена з курятини | 58 | 58 | 77 | кортопляне пюре | 91 | 91 | 114 | |
каша ячна вязка | 82 | 82 | 103 | какао | 150 | 150 | 180 | |||||
компот із сухофруктів хліб цільнозерновий |
100 30 |
100 30 |
135 30 |
|||||||||
Вівторок |
гуляш курячий | 32\18 | 32\18 | 32/18 | щі зі свіжої капусти | 150 | 150 | 200 | каша молочна геркулесова | 143 | 145 | 145 |
22.02.2022 | каша рисова вязка | 80 | 80 | 100 | нагетси курячі | 56 | 56 | 56 | молоко кипячене | 100 | 150 | 150 |
банан свіжий | 41 | 55 | 55 | пюре з бобових | 90 | 90 | 103 | хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | |
компот зі свіжих фруктів (яблук) | 120 | 120 | 120 | |||||||||
хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | |||||||||
Середа | салат з капусти моркви та яблук | 63 | 63 | 88 | салат з вареного буряка | 45 | 45 | 62 | морква тушкована з родзинками | 57 | 58 | 58 |
23.02.2022 | каша пшенична вязка | 90 | 90 | 113 |
суп болгарський зі сметаною |
150\4 | 150\4 | 200\6 | омлет | 60 | 60 | 60 |
апельсин свіжий | 60 | 60 | 80 | рагу з курятини | 32\102 | 32\102 | 37\118 | каша пшоняна вязка | 82 | 82 | 103 | |
хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | компот зі свіжих фруктів (яблук) | 120 | 120 | 160 | молоко кипячене | 150 | 150 | 180 | |
хліб цільнозерновій | 30 | 30 | 30 | |||||||||
Четвер | морква тушкована з родзинками | 57 | 57 | 58 | суп український з галушками | 150\15 | 150\15 | 200\20 | локшинник з фруктами | 136 | 140 | 175 |
17.02.2022 | каша янтарна (із пшона з яблуками) | 100 | 100 | 125 | оладки курячі | 65 | 65 | 65 | молоко кипячене | 150 | 150 | 180 |
компот із сухофруктів | 100 | 100 | 135 | каша ячна розсипчаста | 90 | 90 | 103 | апельсин свіжий | 57 | 57 | 0 | |
хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | компот зі свіжих фруктів (яблука) | 120 | 120 | 120 | |||||
хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | |||||||||
П'ятниця | капуста тушкована | 29 | 30 | 40 | салат з вареного буряка | 45 | 45 | 62 | каша рідка гречана з молоком | 170 | 176 | 210 |
18.02.2022 | каша пшенична вязка | 90 | 90 | 113 | суп польоаий зі сметаною | 150\6 | 150\6 | 200\7,5 | какао | 112 | 150 | 180 |
кефір | 120 | 120 | 127 | січеники | 44 | 44 | 44 | |||||
хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | хліб цільнозерновий | 30 | 30 | 30 | |||||
компот із сухофруктів | 100 | 100 | 135 | |||||||||
бобові з цибулею | 88 | 88 | 114 | |||||||||
З 01 січня 2022 року в закладах дошкільної освіти змінено норми споживання основних груп продуктів
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Група харчових продуктів | Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері | Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
від 1 до 4 років | від 4 до 6 (7) років | |||
Овочі | щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню | 15 порцій | 60 грамів | 80 грамів |
Фрукти та ягоди | щодня на сніданок або вечерю, а також на обід | 10 порцій | 60 грамів | 80 грамів |
Соки | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 120 мілілітрів | 180 мілілітрів |
Фрукти та ягоди сушені | три рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | три порції | 20 грамів | 25 грамів |
Злакові, зернові та бобові | щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) | 100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля | під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п’ять страв із злакових, зернових/бобових | 4 порції | 80 грамів | 100 грамів |
Хліб | щодня під час сніданку або вечері та під час обіду | 10 порцій | 30 грамів | 30 грамів |
Риба | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 40 грамів | 60 грамів |
Птиця | шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | по дві порції на сніданок, обід та вечерю | 45 грамів | 60 грамів |
Свинина, телятина, яловичина | два рази на тиждень під час обіду | дві порції | 45 грамів | 60 грамів |
Яйця | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | одна штука | одна штука |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | щодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду | 10 порцій дві порції | 150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани | 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани |
Насичені жири тваринного походження | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 2 грами | 2,5 грамів |
Рослинні жири |
щодня під час сніданку та вечері щодня під час обіду |
10 порцій 5 порцій |
4 грами 5 грамів |
4,5 грамів 5,5 грамів |
Сіль | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 0,7 грама | 1 грам |
Цукор | щодня під час сніданку, обіду та вечері | по п’ять порцій на сніданок, обід та вечерю |
до трирічного віку додавання цукру не дозволяється від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
Какао | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 5 грамів | 6 грамів |
Чай | два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 0,2 грами | 0,3 грами |
Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:
- Режим харчування встановлюється в залежності від режиму роботи закладу дошкільної освіти і затверджується керівником закладу. При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: для ясельних груп - сніданок 8.00-8.20, обід 11.30-12.00, вечеря 15.30-16.00; для дошкільних груп - сніданок 8.30-8.50, обід 12.30-13.00, вечеря 16.30-16.50.
- Раціональне харчування в закладі дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року та погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби України.
- Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв необхідно складати меню-розклад. Меню-розклад складається окремо для трьох вікових груп - дітей віком до 3 років, від 3 до 4 років та дітей віком від 4 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування.
- Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 N 305 "Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" .
- Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.
- При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині. Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні і святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у закладі дошкільної освіти. Тому щодня в інформаційних куточках та на сайті необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.
До уваги батьків!
17.09.2014 затверджено Порядок надання безкоштовного харчування дітям, батьки яких задіяні або загинули в ході проведення антитеротистичної операції на сході України. Безкоштовне харчування надається на період перебування батьків в зоні проведення антитерористичної операції та на період до 6 місяців з моменту повернення із зони проведення АТО та на підставі наданих документів, а саме:
- заява батьків, у якій вказується підстава для надання безкоштовного харчування;
- копія документа, що підтверджує підставу для надання безкоштовного харчування (документа, виданого уповноваженим органом, що підтверджує факт перебування в зоні антитерористичної операції, або свідоцтва про смерть);
- довідка про склад сім*ї
- копія свідоцтва про народження дитини
Нарахування плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти проводиться згідно з Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від21.11.2002 N 667.
-
Розмір плати встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування. Батьки сплачують - 50% від повної вартості в день.
-
Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє дітей; безкоштовно харчуються діти із сімей, в яких четверо і більше дітей.