Для батьків

Здорове харчування

          Реформа ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською. Так, з 1 січня 2022 року перестають діяти, зокрема для закладів дошкільної освіти, звичні норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №1591, а також спільний наказ Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України про організацію харчування. На заміну їм Уряд затвердив Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку — документ, спільний для садків, шкіл та інших закладів освіти. 

          Документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, а також враховували фізіологічні потреби дітей. Сама ж реформа пропонує нове збалансоване меню у садочках, до створення якого долучилися спеціалісти МОЗ, МОН, дієтологи, технологи. Реформа має на меті змінити підходи до споживання їжі, навчити молоде покоління здорового харчування. Згідно з нововведеннями, у дитячому меню обмежили кількість солі( для дітей віком від 1-4 років було 2гр денна норма, стала 2,1гр, для дітей віком від 4-6(7) років було 5 гр – стало 3гр); цукру ( для дітей віком від 1-3 років заборонено використання цукру під час приготування страв, для дітей віком від 3-6(7) років норма була 45 гр, стало 25гр.); обмежено вживання  жирів тваринного походження. У МОЗ зауважили, що у нове меню не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру. Деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

          Також зменшили норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшили норму молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Зросли норми щодо рослинного масла,  але зменшилась норма  вершкового масла (для дітей віком 1-3 роки була 12гр, стала – 6 гр. Норма для дітей 4-6(7) років була 21гр, стала 7,5гр, що і стало причиною зникнення з меню звичного хлібу з маслом вершковим). Поступово необхідно зменшувати споживання напоїв зі значним вмістом цукру. У МОЗ вважають, що кількість їх споживання – це лише харчова звичка, яка дуже добре піддається корекції. Через це в нормах харчування значно зменшилась кількість порцій напоїв (какао, та чай лише по 2 порції на тиждень. До речі саме ці два напої готуються за вимогою МОЗ, що викладена у постанові КМУ№305, для всіх вікових категорій дітей без цукру.) Але відсутність напою в якийсь прийом їжі замінюють свіжими фруктами норма яких значно збільшилась ( раніше  денна норма для дітей віком 1-4 роки була 45 гр, зараз – 120гр, для дітей віком 4-6(7) років була 100 гр, зараз 160гр.). Меню готували так, аби їжа була різноманітною. Меню розроблене із сезонним чергуванням страв. Всі технологічні картки взяті з рекомендованих збірників. Аби урізноманітнити вибір страв, окрім рисової, гречаної та вівсяної каші, у меню додали булгур, сочевицю та кус-кус. Вперше в цьому році ввели страви з додаванням свіжоморожених овочів та фруктів, ягід, що особливо цінно в зимовий та весняний період , коли організм дітей страждає від нестачі вітамінів.

Пропонуємо рецепти блюд, які внесені до нового меню

ГРАТЕН "ЗЕБРА" (запіканка сирна з какао)

 Інградієнти (4 порції): Сир кисломолочний - 370 гр, крупа манна - 42 гр., молоко 2,5% - 210 гр, цукор - 30 гр., яйце - 2/5, масло вершкове - 10 гр, какао порошок - 10гр., сіль - 2 гр, олія - 6 гр.

Технологія приготування: Сир кисломолочний перепускають через м'ясорубку, додають манну крупу. В отриману масу постпово вливають розтертий з цукром яєцний жовток, Пересішують і обережно вводять збиті в піну яєчний білок та 2/3 частини молока. Масу ділять на  дві рівні частини. Какао розводять рештою молока до однорідної маси і додають в одну сирну частину. Викладають на змащений олією лист сирну масу, почервого білу та з какао, шаром 2,5-3 см. Випікають у духовій шафі за температури 180-200 С (30-40 хв).